Go to footer

Nasze fobie

Wszystko o sobie, o tobie, o nas...
Moderator: Moderatorzy

Nasze fobie

Postprzez Patiomkin » 3 marca 2010, 18:38

Każdy z czegoś się boi, od czegoś ucieka. Czasem, nawet nie wiedząc dlaczego, podświadomie unikamy pewnych rzeczy. Nie wstydźmy się, przyznajmy się do tego i pomóżmy sobie w przezwyciężaniu lęków ;)

Na początek lista najpopularniejszych ludzkich fobii:

achluofobia (nyktofobia) – panika, lęk i obawa przed ciemnością i mrokiem; sypianie przy zapalonym świetle;

aerofobia – panika, lęk i obawa przed powietrzem, przeciągiem, wiatrem oraz przed ruchem w powietrzu; lataniem, samolotem czy balonem, podróż kolejką napowietrzną; osoby zachowujące się panicznie lub nawet agresywnie wobec przeciągów cierpią na fobię.

agorafobia - panika, lęk i obawa przed otwartą przestrzenią; lęk przestrzeni

agrizoofobia – panika, lęk i obawa przed dzikimi zwierzętami

aidsofobia - panika, lęk i obawa przed zakażeniem wirusem HIV i śmiercią na AIDS

ailurofobia (felinofobia) – panika, lęk i obawa, wstręt czy obrzydzenie przed kotami

aichmofobia – panika, lęk i obawa przed ostrymi przedmiotami

ajchmofobia - panika, lęk i obawa przed narzędziami medycznymi, strzykawkami, skalpelami i innymi ostrzami

akrofobia - panika, lęk i obawa przed miejscami wysoko położonymi; lęk wysokości

algofobia – panika, lęk i obawa przed bólem

amaksofobia – panika, lęk i obawa przed prowadzeniem samochodu

amathofobia – panika, lęk i obawa przed kurzem

androfobia - panika, lęk i obawa przed mężczyznami, wstręt do mężczyzn, dawniej choroba lesbijska

anglofobia - panika, lęk i obawa przed niechęć do wszystkiego, co angielskie

antofobia – panika, lęk i obawa przed kwiatami

antropofobia - panika, lęk i obawa przed ludźmi; lękowe wyobcowanie i izolacjonizm; dawniej: lęk pustelniczy;

arachibutyrofobia – panika, lęk i obawa przed zarazkami

arachnofobia - panika, lęk i obawa przed pająkami

arsonfobia – panika, lęk i obawa przed ogniem

awiofobia – panika, lęk i obawa przed lataniem samolotem

awizofobia – panika, lęk i obawa przed ptakami

bakteriofobia – panika, lęk i obawa przed bakteriami

basifobia – panika, lęk i obawa przed chodzeniem

batofobia - panika, lęk i obawa przed miejscami głębokimi, przed głębinami

blanchofobia – panika, lęk i obawa przed śniegiem; czasem połączona z depresją przed zimą

brontofobia – panika, lęk i obawa przed burzą, piorunami etc.

demonofobia - panika, lęk i obawa przed demonami, diabłami, czartami i złymi istotami UFO etc.; często przyczyna ataków na osoby kojarzone z demonami jak sataniści, voodoon, egzorcyści, okultyści etc.;

dogofobia (kynofobia)– panika, lęk i obawa, wstręt czy obrzydzenie na widok psów czy kontakt z psem

dromofobia – panika, lęk i obawa przed podróżowaniem

dysmorfofobia (DMF) – panika, lęki obawa przed deformacją, zaburzenie spostrzegania własnego ciała, objaw w anoreksji i treść urojeń hipochondrycznych w schizofrenii

entomofobia – panika, lęk i obawa przed owadami

equinofobia – panika, lęk i obawa przed końmi

erytrofobia – panika, lęk i obawa przed czerwienieniem się

erytrofobia (hemofobia) - lęk przed widokiem krwi (występuje bradykardia i omdlenia)

fobofobia – panika, lęk i obawa przed lękiem

frankofobia - panika, lęk i obawa , niechęć do wszystkiego, co francuskie; gallofobia

gallofobia - niechęć do wszystkiego, co francuskie; frankofobia

gamofobia – panika, lęk i obawa przed małżeństwem, przed wstąpieniem w związek małżeński

gefynofobia – panika, lęk i obawa przed przekraczaniem mostów

gefyrofobia (gefiro-; getyrofobia) – panika, lęk i obawa przed mostami, kładkami etc.

germanofobia - niechęć do wszystkiego, co niemieckie

glassofobia – panika, lęk i obawa przed wystąpieniami publicznymi; popularna trema;

gynefobia – panika, lęk i obawy przed kobietami; dawniej: choroba homoseksualna;

hagiofobia (gurufobia) – panika, lęk i obawa przed świętością i świętymi; przyczyna ataków na ludzi religijnych, ascetów i guru;

heliofobia - unikanie dużego nasłonecznienia (przez rośliny lub zwierzęta), panika, lęk i obawa przed słońcem

hematofobia, hemofobia - panika, lęk i obawa przed krwią, przed widokiem krwi;

herezjofobia – panika, lęk i obawa przed herezją i heretykami, przed popadnięciem w herezje;

higrofobia - panika, lęk i obawa przed płynami, unikanie picia płynów

hipsofobia – panika lęk i obawa głębokości, lęk przed głębiną

homofobia – panika, lęk i obawa, awersja czy wstręt przed osobami homoseksualnymi; lęk przed zetknięciem z osobami o orientacji homoseksualnej, lęk byciem homoseksualistą;

hydrofobia - panika, lęk i obawa przed wodą, unikanie picia wody, mycia, wchodzenia do wody, skrajnie unika wszelkiego kontaktu z wodą, zabrania rodzinie kąpieli etc.

kaligynefobia – panika, lęk i obawa przed pięknymi kobietami; czasem agresja wyładowywana na pięknych kobietach;

kancerofobia - panika, lęk i obawa przed rakiem - nowotworem złośliwym; karcinofobia

karcinofobia - panika, lęk i obawa przed rakiem - nowotworem złośliwym; kancerofobia

keraunofobia – panika, lęk i obawa przed piorunami, burzą

klaustrofobia - panika, lęk i obawa przed ciasnym lub zamkniętym pomieszczeniem; lęk przed przebywaniem w zamkniętych pomieszczeniach; psychoza więzienna

kleptofobia – panika, lęk i obawa przed kradzieżą

ksenofobia - panika, lęk i obawa przed obcymi ludźmi; niechęć w stosunku do cudzoziemców i cudzoziemszczyzny

kynofobia (dogofobia) – panika, lęk i obawa przed psami

lepofobia – panika, lęk i obawa przed królikami czy zającami;

maniafobia (agateofobia, dementofobia) - panika, lęk i obawa przed chorobą psychiczną, szaleństwem

mikrofobia – panika, lęk i obawa przed zarazkami, przed bakteriami i wirusami

mizofobia (myzofobia) – panika, lęk i obawa przed brudem

monofobia – panika, lęk i obawa przed samotnością

mykofobia – panika, lęk i obawa przed grzybami; wstręt do grzybów

myzofobia – panika, lęk i obawa przed brudem

nekrofobia - panika, lęk i obawa przed jakimkolwiek zetknięciem się ze zwłokami; lęk przed umarłymi;

neofobia - panika, lęk i obawa przed zmianami, przed wszelką nowością, zmianą, postępem, dawniej choroba konserwatywna

negrofobia – panika, lęk i obawa przed Murzynami, czarnuchami etc.; przyczyna rasizmu;

nozofobia – panika, lęk i obawa przed chorobą i zachorowaniem

nyktofobia (achluofobia)- panika, lęk i obawa przed ciemnością i mrokiem

ochlofobia – panika, lęk i obawa przed tłokiem, tłumem, ściskiem;

odontofobia – panika, lęk i obawy przed stomatologiem

ofidofobia – panika, lęk i obawa przed wężami

ornitofobia - panika, lęk i obawa przed ptakami

pekkatofobia – panika, lęk i obawa przed popełnieniem grzechu

pirofobia - panika, lęk i obawa przed ogniem

polonofobia - panika, lęk i obawa przed tym, co polskie, niechęć do wszystkiego, co polskie

rusofobia - panika, lęk i obawa przed tym, co rosyjskie, niechęć do wszystkiego, co rosyjskie

rodentoofobia – panika, lęk i obawa przed gryzoniami

rytifobia – panika, lęk i obawa przed zmarszczkami

seksofobia – panika, lęk i obawa przed płcią przeciwną; dawniej pederastia, przyczyna homoseksualizmu;

sektofobia – panika, lęk i obawa przed mniejszościami religijnymi, innowiercami, potocznie sektami

socjofobia - panika, lęk i obawa przed byciem osądzanym przez innych, powodująca unikanie kontaktów z ludźmi

stasifobia – panika, lęk i obawa przed staniem

stasibasifobia – panika, lęk i obawa przed staniem i chodzeniem (częste zaburzenie u osób w wieku podeszłym)

syfilidofobia – panika, lęk i obawa przed zachorowaniem na syfilis; uniemożliwia lub utrudnia życie płciowe; dawniej częsta przyczyna celibatu;

tafefobia – panika, lęk i obawa przed pogrzebaniem żywcem

tanatofobia – panika, lęk i obawa przed śmiercią, unikanie mówienia o śmierci i umieraniu

technolofobia – panika, lęk i obawa przed technologią, szczególnie bardzo nowoczesną

teofobia – panika, lęk i obawa przed Bogiem; przyczyna ataków na religię, mistykę i ezoterykę; lęk przed karą Bożą i naukami o tym;

tokofobia – panika, lęk i obawa przed ciążą i porodem

traumatofobia – panika, lęk i obawa przed zranieniem

triskaidekafobia – panika, lęk i obawa przed liczbą 13 (liczbami feralnymi)

wenerofobia – panika, lęk i obawa przed chorobami wenerycznymi

zoofobia - panika, lęk i obawa przed zwierzętami, przed ich widokiem czy dotykiem

żydofobia – panika, lęk i obawa przed osobami religii lub narodowości żydowskiej

Muszę przyznać że cierpię na silne obrzydzenie niektórymi pająkami i owadami. Nie jest tak że krzyczę gdy widzę pająka, część z nich nawet biorę na ręce, by wynieść z domu i uchronić je od śmierci...Ale gdybym miał np. dotknąć poniższe stworzenia to na pewno czułbym się nieswojo :

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Do tego jestem ofiarą mykofobii - to jest lęku przed grzybami. I znów, lęk to zbyt duże słowo, jadam i lubię grzyby, ale niektóre po prostu mnie obrzydzają. Może to przez wydarzenie z dzieciństwa, kiedy będąc w lesie wpadłem w grzybowisko, pełne robali :?

Kancerofobia - tak na prawdę nie boję się tego że zachoruje na raka, nie mam na razie do tego podstaw; niemniej sama świadomość że ciało człowieka może w podstępny sposób obrócić się przeciwko jemu samemu jest conajmniej niepokojąca :?

Jednak najbardziej przeszkadza mi w życiu glassofobia - czyli potoczna trema. Najczęściej unikam wystąpień publicznych jak ognia, bardzo mnie to stresuje i męczy. Czasami jednak czuję się dobrze i nie mam żadnych oporów np. przed karaoke przed nieznajomymi (mimo że kiepsko śpiewam)
Patiomkin
Moderator
Moderator

Re: Nasze fobie

Postprzez Vedis » 4 marca 2010, 12:35

antropofobia - panika, lęk i obawa przed ludźmi; lękowe wyobcowanie i izolacjonizm; dawniej: lęk pustelniczy

Często boje się podejść do innych ludzi i zagadać, właściwie to mam ochotę się przed nimi schować i to jest mój największy problem życiowy.

arsonfobia – panika, lęk i obawa przed ogniem

Codziennie modlę się o ochronę przed pożarem... Nie ma nic gorszego.

demonofobia - panika, lęk i obawa przed demonami, diabłami, czartami i złymi istotami UFO etc.; często przyczyna ataków na osoby kojarzone z demonami jak sataniści, voodoon, egzorcyści, okultyści etc.;

Dziwna sprawa, bo jestem okultystką, ale przez demonofobię czesto nie mogłam usnąć. Jest taka teoria związana z Magią Chaosu, według której demony to wytwór naszej wyobraźni i ona pozwoliła mi jakoś funkcjonować i bawić się w czary czy podróże astralne, co według kościoła jest przyczyną opętań <lol>

dogofobia (kynofobia)– panika, lęk i obawa, wstręt czy obrzydzenie na widok psów czy kontakt z psem

Czesto boję się przejsć koło psa, mam wrażenie, że on mnie pogryzie.
Zgłębiając idee dziwne, zwariowane, sprzeczne, i bezsensowne, zrozumiemy, że koncepcje, wczesniej uznawane za rozsądne i sensowne są właśnie dziwne, zwariowane itp.

Peter Caroll

Obrazek
Vedis
Ivan Groźny
Ivan Groźny

Postprzez nielegalnaa » 4 marca 2010, 17:22

No z tymi robalami Patiomkin to przesadziłeś :D Bo moja jedyna fobia to robale...nie ważne czy to motyl czy jakaś poczwarka...bleeeee.
nielegalnaa
Gość Specjalny
Gość Specjalny

Postprzez Kasia » 4 marca 2010, 17:54

Niektóre fobie są wręcz głupie.. no ale czego ludzie nie wymyślą.

Jeżeli chodzi o mnie to
tokofobia – panika, lęk i obawa przed ciążą i porodem
Zawsze mnie to przerażało; ból, zniekształcone ciało. To jeden z powodów przez które nie chcę mieć dzieci.
tafefobia – panika, lęk i obawa przed pogrzebaniem żywcem
Nasłuchałam się historyjek o ludziach pogrzebanych żywcem. Nie chce obudzić się w trumnie dlatego też poddam się (a raczej moje zwłoki) kremacji.
"Marionetki!... Wszystko marionetki!... Zdaje im się, że robią, co chcą, a robią tylko, co im każe sprężyna, taka ślepa jak one..."
Kasia
Moderator
Moderator

Postprzez nielegalnaa » 4 marca 2010, 19:09

Kasia napisał(a):Nasłuchałam się historyjek o ludziach pogrzebanych żywcem. Nie chce obudzić się w trumnie dlatego też poddam się (a raczej moje zwłoki) kremacji.

To ja wtedy zawsze mam wizję obudzenia się tuż przed kremacją i spłonięciem żywcem... :?
nielegalnaa
Gość Specjalny
Gość Specjalny

Postprzez Kasia » 4 marca 2010, 20:55

No dzięki, to teraz w ogole będę się bać pochówku. ;) Chociaż śmierć w płomieniach jest chyba szybsza...
Ostatnio edytowano 7 marca 2010, 14:51 przez Kasia, łącznie edytowano 1 raz
"Marionetki!... Wszystko marionetki!... Zdaje im się, że robią, co chcą, a robią tylko, co im każe sprężyna, taka ślepa jak one..."
Kasia
Moderator
Moderator

Postprzez Tyraf » 7 marca 2010, 14:24

antropofobia - panika, lęk i obawa przed ludźmi; lękowe wyobcowanie i izolacjonizm; dawniej: lęk pustelniczy

Obawa przed ludźmi... No mam coś, powiedzmy że podobnego, ale wynika to bardziej z mojej nieśmiałości i nieufności do ludzi ;P (3-4 razy napadnięty w tym 2 razy przez znajomych znajomych moich znajomych...) Staram się stawać coraz bardziej otwarty dla ludzi ^^'

glassofobia – panika, lęk i obawa przed wystąpieniami publicznymi; popularna trema;

Nigdy chyba nie występowałem publicznie i nigdy nie chce występować publicznie. Tłumy ludzi patrzące na to co ja właśnie robie :/ Aż mnie ciarki przechodzą...
"But I still haven't found what I'm looking for..."

"You've got stuck in a moment
And now you can't get out of it"
Tyraf
Nałogowy uczestnik
Nałogowy uczestnik

Postprzez Damroka » 4 kwietnia 2010, 19:47

Z wymienionych fobii posiadam:
- androfobia: czuję silny dyskomfort gdy jestem zmuszona przybywać z mężczyznami
- antropofobia: odczuwam silny wstręt do większości ludzi ( nie wszystkich) który miesza się u mnie z nienawiścią do nich
-ochlofobia : nienawidzę przebywać w tłumie, mam wtedy wrażenie że za chwilę się uduszę

Z fobii które nie zostały wymienione , a które posiadam:

- pteronophobia : lęk przed piórami, wstręt do nich. Panicznie boję się piór ptasich , a co ciekawe im większe pióro tym większy niepokój , i przerażenie wzbudza we mnie, np. gdy jadę na rowerze, i widzę indyka, albo pawia przechodzącego przez ulicę to wracam z powrotem, nie jestem w stanie przejechać obok niego.Tak sobie myślę że gdyby ktoś chciał zrobić mi na złość i zamknął mnie w pomieszczeniu z np.10 kogutami, pawiami , czy indykami to na pewno umarłabym z rozpaczy po jakiś 5 minutach.

- dishabillofobia , czyli lęk przed rozbieraniem się przed kimś. Kiedy dwa lata temu byłam u lekarza i musiałam się rozebrać to myślałam że umrę. Niestety zmuszono mnie do tego. Po tym chyba dwa tygodnie nie mogłam wytrzymać z poniżenia, i nawet myślałam żeby popełnić samobójstwo.
"Co to znaczy: 'prawdziwe"?, jak możesz zdefiniować rzeczywistość ? Jeśli mówisz o tym co możesz poczuć, co możesz powąchać, spróbować lub zobaczyć, to rzeczywistość jest tylko elektrycznymi impulsami interpretowanymi przez twój mózg".
Damroka
Stały uczestnik
Stały uczestnik

Postprzez Wujek Kamil » 4 kwietnia 2010, 22:33

Damroka napisał(a):Kiedy dwa lata temu byłam u lekarza i musiałam się rozebrać to myślałam że umrę. Niestety zmuszono mnie do tego. Po tym chyba dwa tygodnie nie mogłam wytrzymać z poniżenia, i nawet myślałam żeby popełnić samobójstwo.

Damroka, nie obraź się, nie piszę tego złośliwie, ale powinnaś zgłosić się jak najszybciej do jakiegoś specjalisty, bo masz silne zaburzenia... . A jeśli w coś grasz, kogoś kreujesz na forum, to przyjmij do wiadomości, że jest to żenujące, bo ludzie tutaj na prawdę się o Ciebie martwią :roll:
Wujek Kamil
Administrator
Administrator

Postprzez Damroka » 5 kwietnia 2010, 09:14

Wujek Kamil napisał(a):
Damroka napisał(a):Kiedy dwa lata temu byłam u lekarza i musiałam się rozebrać to myślałam że umrę. Niestety zmuszono mnie do tego. Po tym chyba dwa tygodnie nie mogłam wytrzymać z poniżenia, i nawet myślałam żeby popełnić samobójstwo.

Damroka, nie obraź się, nie piszę tego złośliwie, ale powinnaś zgłosić się jak najszybciej do jakiegoś specjalisty, bo masz silne zaburzenia... . A jeśli w coś grasz, kogoś kreujesz na forum, to przyjmij do wiadomości, że jest to żenujące, bo ludzie tutaj na prawdę się o Ciebie martwią :roll:

Ja nikogo nie gram !
dlaczego uważasz że zmyślam?
Zawsze pisze szczerzę o tym co czuję, ja otwarcie wyrażam swoje emocje, poglądy itd.
Nikogo nie kreuje, wręcz przeciwnie - w każdej sekundzie jestem sobą.
A co do specjalisty, to już kiedyś pisałam że chodzę do psychiatry z powodu depresji , i przyjmuję psychotropy.
Przykro mi jeśli uważasz że kogoś kreuje :(
ja naprawdę taka jestem , jaką przedstawiam siebie na forum.
"Co to znaczy: 'prawdziwe"?, jak możesz zdefiniować rzeczywistość ? Jeśli mówisz o tym co możesz poczuć, co możesz powąchać, spróbować lub zobaczyć, to rzeczywistość jest tylko elektrycznymi impulsami interpretowanymi przez twój mózg".
Damroka
Stały uczestnik
Stały uczestnik

Postprzez Vedis » 7 kwietnia 2010, 11:53

Dostrzegam tu pewien idiotyzm ze strony społeczeństwa. Cały czas każą Ci się wstydzić publicznego rozbierania się, a potem nagle każą ci się rozebrać u lekarza albo podczas seksu. Ja np. jestem dziewicą, chociaż mam chłopaka od roku, ale wstydzę się przed nim rozebrać :/
Lekarze też mnie irytują. Jak zaproszą cię do gabinetu to jeszcze to nie jest niczym strasznym, ale kiedyś, gdy byłam w szpitalu, chodzili po salach kazali się rozbierać przy wszystkich dziewczynach

PS. Damroka, nie przejmuj się. Mnie na hyperrealu wzięto za wkręt i większość osób nie może uwierzyć w to, że ja istnieję

/nielegalnaa/Nie ma co przesadzać z małą czcionką ;)
Zgłębiając idee dziwne, zwariowane, sprzeczne, i bezsensowne, zrozumiemy, że koncepcje, wczesniej uznawane za rozsądne i sensowne są właśnie dziwne, zwariowane itp.

Peter Caroll

Obrazek
Vedis
Ivan Groźny
Ivan Groźny

Postprzez nielegalnaa » 7 kwietnia 2010, 18:56

Damroka napisał(a):Ja nikogo nie gram !Przykro mi jeśli uważasz że kogoś kreuje :(

Myślę, że Kamilowi nie chodziło o to, że uważa, że kogoś kreujesz na tym forum. Jesteś jednak dość kontrowersyjną użytkowniczką, co nie znaczy, że to źle. Jednak zawsze gdy ktoś się ma odmienne poglądy, wyróżnia się w pewien sposób może powodować jakieś podejrzenia. Niestety na tym forum już raz się zdarzyła taka gra i ja bynajmniej mam nadzieję że więcej się nie powtórzy. To jednak nie jest wątek na takie wywody.
nielegalnaa
Gość Specjalny
Gość Specjalny

Postprzez Damroka » 7 kwietnia 2010, 19:43

nielegalnaa napisał(a):
Damroka napisał(a):Ja nikogo nie gram !Przykro mi jeśli uważasz że kogoś kreuje :(

Myślę, że Kamilowi nie chodziło o to, że uważa, że kogoś kreujesz na tym forum. Jesteś jednak dość kontrowersyjną użytkowniczką, co nie znaczy, że to źle. Jednak zawsze gdy ktoś się ma odmienne poglądy, wyróżnia się w pewien sposób może powodować jakieś podejrzenia. Niestety na tym forum już raz się zdarzyła taka gra i ja bynajmniej mam nadzieję że więcej się nie powtórzy. To jednak nie jest wątek na takie wywody.

Ale ja naprawdę nikogo nie gram, nie wiem w ogóle skąd takie podejrzenia. To jest temat o fobiach więc napisałam o swoich, nie wiem czemu one tak niektórych zdziwiły. Zawsze jestem sobą, chociaż nie jest mi to często na rękę, ale przynajmniej mam poczucie zgodności ze sobą, a to bardzo ważne dla mnie.
Damroka
Stały uczestnik
Stały uczestnik

Powrót do Strona główna forum

Powrót do Pokój luster