Go to footer

Ogólnie o snach

Dyskusje na każdy temat.
Moderator: Moderatorzy

Ogólnie o snach

Postprzez Patiomkin » 3 grudnia 2009, 22:12

Wiem, że istnieje już wątek "nasze sny", ale chciałem założyć bardziej ogólny wątek, w którym można dyskutować o różnych aspektach snu.

10 niesamowitych faktów a snach

Stosowaliście może kiedyś Lucid Dreaming? Ja tak, ale nie miałem jednak na tyle cierpliwości by udoskonalić moje świadome śnienie. Doszedłem do momentu w którym byłem "rozpoznać" sen i robić co zechcę przez jakieś 30 sekund... Zaraz potem budziłem z ekscytacji.
Patiomkin
Moderator
Moderator

Re: Ogólnie o snach

Postprzez Wujek Kamil » 8 grudnia 2009, 20:53

O LD mogę pisać i pisać, swojego czasu często doświadczałem tego zjawiska. Trudno jest utrzymać się w śnie świadomie, bo im bardziej jesteśmy świadomi, tym szybciej wybudzamy się. Oczywiście można ćwiczyć, są pewne techniki, ale jakoś odradzałbym. Raz, dwa, to fajne doświadczenie, ale na dłuższą metę może mieć negatywne skutki - np. zmęczenie, problemy ze snem.

Poruszyłbym natomiast inne zjawisko, którego pewnie doświadczyła większość z Was - SP, czyli paraliż senny. To właśnie SP jest w większości odpowiedzialne za historie z serii "porwali mnie kosmici" czy "zaatakował mnie duch".

Przypomnijcie sobie - budzicie się i nie możecie się ruszyć. Organizm podczas snu jest "sparaliżowany", inaczej wykonywalibyśmy w łóżku czynności ze snu. SP ma miejsce zazwyczaj podczas zasypiania lub wybudzania się. Jesteśmy wtedy świadomi, możemy nawet otworzyć oczy, ale nie potrafimy wykonać żadnego ruchu głową, ręką czy nogą.

SP towarzyszyć mogą też halucynacje, trudności w oddychaniu czy lęk. Stąd właśnie np. uczucie przebywania poza ciałem - nieświadomi SP ludzie mogą interpretować to jako śmierć, dusza wyszła z ciała. Doznania dotykowe - np. nacisk na klatkę piersiową + halucynacje wzrokowe i mamy gotową historię o atakującym duchu lub kosmicie.

Pod ten wątek dorzucić mogę jeszcze tzw. fałszywe przebudzenie - nieraz miałem wrażenie, że obudziłem się i sen się skończył, "wstaję" z łóżka (na prawdę nadal śnię) i tu jakaś niemiła niespodzianka.

To temat rzeka... . Jeśli ktoś ma ochotę, zapraszam do dyskusji, bo jedna z wielu do końca niewyjaśnionych zagadek naszego mózgu ;)
Wujek Kamil
Administrator
Administrator

Postprzez Patiomkin » 9 grudnia 2009, 11:42

Doświadczyłem kiedyś paraliżu sennego - czułem ucisk na klatkę, piersiową, miałem wrażenie że się duszę. Obyło się na szczęście bez halucynacji - ale i tak jest to przeżycie nie do zapomnienia.

Fałszywe przebudzenia mam natomiast często - i są to jedne z tych bardziej realistycznych snów. Zazwyczaj widzę w snach różne dziwne rzeczy, ale podczas fałszywych przebudzeń aż nazbyt realistycznie zawsze ciężko mi się wstaje, potem następuje rutyna każdego poranka... I kiedy już wchodzę do szkoły to okazuje się że tak naprawdę to był tylko sen :evil: I wszystko od nowa... -.-

Dla odważnych polecam http://thisman.org/. ;)
Patiomkin
Moderator
Moderator

Postprzez Pan Tratata » 9 grudnia 2009, 14:27

Ja ostatnio nie regularnie i krótko śpię, więc trudno mi cokolwiek teraz doświadczyć, zasypiam prawie od razu.
Obrazek
Pan Tratata
Senior
Senior

Postprzez Vedis » 9 grudnia 2009, 15:21

Sp na szczeście nie miałam, ale LD wiele miałam :) Codziennie nastawiam budzik na 4, żeby zgodnie z zasadą 4+1 próbować LD, ale często o 4 jestem zbyt zmęczona, żeby wstać ;)

Sny są ogólnie bardzo ciekawe i tajemnicze :) Naprawdę zastanawia mnie to jaką mają funkcję.

Dla zainteresowanych mój oobe pamiętnik (Czyli moje doświadczenia z LD/OOBE)
Zgłębiając idee dziwne, zwariowane, sprzeczne, i bezsensowne, zrozumiemy, że koncepcje, wczesniej uznawane za rozsądne i sensowne są właśnie dziwne, zwariowane itp.

Peter Caroll

Obrazek
Vedis
Ivan Groźny
Ivan Groźny

Postprzez Alexander » 13 grudnia 2009, 14:55

O pierwszej wspomnianej przez Patiomkina technice kontroli snu słyszałem wcześniej, i również stosowałem ją... tylko przez jakiś czas. Nauczyłem się kontrolować snu, które w przeszłości bardzo mnie męczyły - np, teraz potrafię uciec przed czymś co mnie goni. W przeszłości nie mogłem, co sprawia, że sen zamienia się w koszmar. Teraz wiem też kiedy śnię, co w przeszłości nigdy mi się nie zdarzało. Sny są dziwne.
Obrazek
Alexander
Gość Specjalny
Gość Specjalny

Postprzez Pan Tratata » 16 grudnia 2009, 02:07

Ostatnio byłem chory i śniło mi się liczenie, ale jakieś dziwne, że nie potrafię tego przedstawić. Śniło mi się to samo dwie noce z rzędu w czasie choroby.
Obrazek
Pan Tratata
Senior
Senior

Postprzez Patiomkin » 22 lutego 2010, 18:00

Dla wszystkich chcących zgłębić tajniki świadomego snu polecam stronę Lucidipedia.com - znajdziecie tam bardzo rzetelne informacje i przyjazny, łatwy do realizacji kurs. Niestety tylko po angielsku.
Patiomkin
Moderator
Moderator

Postprzez Vedis » 22 lutego 2010, 19:30

Zgłębiając idee dziwne, zwariowane, sprzeczne, i bezsensowne, zrozumiemy, że koncepcje, wczesniej uznawane za rozsądne i sensowne są właśnie dziwne, zwariowane itp.

Peter Caroll

Obrazek
Vedis
Ivan Groźny
Ivan Groźny

Postprzez Alexander » 22 lutego 2010, 23:48

Patiomkin napisał(a):Niestety tylko po angielsku.

jakie "niestety" ^^ Trzeba się uczyć języków!

Dzięki za linka, poczytam :)
Obrazek
Alexander
Gość Specjalny
Gość Specjalny

Postprzez Damroka » 28 lutego 2010, 20:33

Ja mam zazwyczaj straszne sny. Najczęstszymi w nich motywami są: torturowane zwierzęta które są obdzierane ze skóry, rozciągane, gotowane na żywo, mordowane,rozrywane, okaleczane, moja niemoc wobec tego okrucieństwa, jakieś pożywienie które wyciągam najczęściej z brudnej ziemi lub wody,dziwne, osobliwe zwierzęta np. miniaturowe barany wielkości myszy z cienką błoną pokrywającą ich ciało, konające w męczarniach, koty z piórami między futerkiem itd., gwałty, jakieś przykre wydarzenia z przeszłości z mojego życia.
W nocy kiedy zmarł mój najniezwyklejszy, najdroższy przyjaciel króliczek Zajączek, nawiedził mnie mistyczny sen.
Śniło mi się że stoję przed łąką znajdująca się blisko naszego domu.Wiem że za chwilę pofrunę - bardzo tego chce ale jednocześnie straszliwie się boję. Nastepuję moment kiedy wzlatuje w powietrze - kiedy już lecę przeżywam jedne z najdziwniejszych emocji jakie kiedykolwiek doświadczyłam.To była najmocniejsza mieszanina rozkoszy, bólu, lęku, ogromnego , nieziemskiego niepokoju i czegoś tam jeszcze czego moje nie umiem wyrazić. Moje doznania podczas tego były tak intensywne że przerażające. Musze dodać że wtedy wzlatywałam w dół łąki. Kiedy już dotarłam na sam dół zobaczyłam najwstrętniejsze kreatury, przypominające śliskie, ohydne gady. Pływały/poruszały się one w błocie.Wtedy postanowiłam że nadszedł czas aby wzlecieć w górę.Zaczęłam lecieć w górę łąki, na jej dole przeżywałam jakby różne sytuacje, fragmenty z mojego życia z przeszłości, odczucia z dzieciństwa pomieszane z tymi aktualnymi.Po drodze widziałam zburzone, zapadnięte jakby w ziemie budynki.Gdy docierałam coraz wyżej moje odczucia stawały się coraz przyjemniejsze, a widziane osoby były ty mi które darzyłam sympatią.Kiedy dotarłam na samą górę łąki zobaczyłam scenę .Wokół niej poruszały się różne osoby które kiedyś znałam, było to trochę jak karuzela.Widziałam i słyszałam rzeczy , odczucia z przeszłości i teraźniejszości.Na scenie stały Tatuszki i tańczyły swój układ z 220 , natomiast na samy m środku w oślepiającym świetle stał mój najniezwyklejszy króliczek Zajączek.Wtedy doznałam spokoju.To był koniec mojego snu, gdy się zbudziłam szybko pobiegłam do pokoju Zajączka , i nastrojona pozytywnie bardzo wierzyłam że Zajączek wyzdrowiał (mój Króliś przeszedł ciężką operację).Weszłam do jego pokoju i zdziwiłam się że nie ma mojego słoneczka.Zaczęłam biegać po domu, wtedy brat powiedział mi że Zajączek zmarł około pierwszej w nocy, i leży teraz w klatce na zewnątrz ( potem został zakopany w ogrodzie).Przeżyłam szok choć mogłam spodziewać się śmierci.To było straszne.

Czasami miałam też takie sny w których moi wrogowie zasłaniali mi okno( ono było chyba jakby symbolem okna na świat, wolności) , a mój kochany Zajączek otwierał to okno, i wtedy widziałam jasność.
Po śmierci Zajączka miałam taki sen w którym było otwarte okno( znów to okno) .Przed nim stał Zajączek, chciał polecieć w powietrze, mi było bardzo , bardzo smutno bo wiedziałam że jeśli Zajączek odleci to nigdy Go już nie zobaczę, ale wiedziałam tez że jeśli Zajączek odleci to stanie się szczęśliwy i wolny.Stał chwilę przy oknie, miał między futerkiem czarne skrzydła.Odleciał.Zostało po nim czarne pióro.

Ogólnie uważam że sny to fascynująca rzecz.W jednej książce , w "Regule przetrwania" Droschter powiedział że sny pozwalają nam zrozumieć siebie, wszystkie istoty i otaczający nas świat.Kiedy we śnie jesteśmy zdani na destrukcyjne działanie sił natury, kiedy w ciągu kilku minut przeżywamy miliony lat, albo odwrotnie , kiedy jesteśmy zdani na swój instynkt, na krwiożercze pożądanie, to wtedy stajemy się jak miliony innych organizmów , zwierząt i rozumiemy w ten sposób lepiej inne istoty i świat.Mało kto jednak zdaje sobie z tego sprawę i mało kto to wykorzystuje.
"Co to znaczy: 'prawdziwe"?, jak możesz zdefiniować rzeczywistość ? Jeśli mówisz o tym co możesz poczuć, co możesz powąchać, spróbować lub zobaczyć, to rzeczywistość jest tylko elektrycznymi impulsami interpretowanymi przez twój mózg".
Damroka
Nałogowy uczestnik
Nałogowy uczestnik

Powrót do Strona główna forum

Powrót do Forum Ogólne